Örebro Läns Taxklubb

Taxen

KÖPA TAX?

Det finns en tax för alla smaker!

Vår ras har nämligen rikedomen att ha nio olika varianter. Först har vi tre hårlag: korthår, långhår och strävhår. Sedan finns alla dessa i tre storlekar: normal, dvärg och kanin.

Allmänt om Taxen

Fem råd ”att tänka på” som är viktiga när man skall välja tax:
  1. Ställ dig själv frågan vilket ändamål du har med din tax. Skall hunden vara jaktkamrat, sällskapshund, eller har du ambitioner att tävla med din tax eller visa på utställning?

  2. Ta reda på rasens egenskaper genom att läsa litteratur, t ex boken "Tax" av Kurt Schmidt-Duisberg och "Min tax" av Morten Franch Jensen. Här på Taxklubbens hemsida finns nyttig information om taxen och klubbens verksamhet.

  3. Tänk på att taxen, trots att det är en liten hund, ställer krav på att ägaren är mjuk men bestämd och konsekvent mot sin hund för att den ska bli lydig och följsam. En tax är påhittig och energisk, vill ha omtanke och sysselsättning och passar inte att ligga ensam hemma om dagarna.

  4. Om du bestämt dig för tax så kontakta gärna våra avelsråd som ger dig tips och råd inför ditt valpköp samt ger rekommendationer till taxuppfödare för det ändamål du har med din tax.

  5. En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för har stor betydelse i framtiden då du som hundägare behöver hjälp och råd.